Усложнена е пътната обстановка във високите части на Смолянско
Усложнена е пътната обстановка във високите части на Смолянско / снимка: БГНЕС, архив

Усложнена е пътната обстановка във високите части на Смолянско заради бурния вятър и падналия сняг през нощта. Всички автомобили трябва да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през проходите „Рожен”, „Пампорово”, „Превала”, както и по пътя Смолян-Мугла.

Новообразуваната снежна покривка е от 2 см в Смолян, до 10-15 см във високите части. Заради бурния вятър има снегонавявания в района на прохода „Рожен” и на връх „Новака” по пътя за Мугла.

Заради образувалите се преспи от силния вятър има два закъсали автомобила по пътя за Националната обсерватория на Рожен.

През цялата нощ екипи на Областно пътно управление-Смолян са почиствали пътищата от паднали дървета и камъни от бурния вятър. Най-много паднали дървета е имало по пътищата Соколовци-Рожен и местността „Св. Панталеймон” (Чепеларе). Остава повишена опасността от падащи камъни.

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки в по-голямата част от страната са мокри, на места заснежени, като пътните служби ги почистват и опесъчават.

Поради ремонт на осветителната инсталация в тунел „Траянови врата” до 27 март е въведена временна организация на движението през светлата част от денонощието.