Удължават мандата на ген. Златан Стойков
Удължават мандата на ген. Златан Стойков / Sofia Photo Agency

Кабинетът одобри президентски указ, с който се удължава мандатът на началника на отбраната ген. Златан Стойков с един месец - до 29 юни. Това съобщи пред журналисти министърът на отбраната Николай Цонев. По думите му предложението е направено заради крайния срок, който изтича на 25 май, за избор на нов началник.

Целта е да се осигури повече време за консултациите, които се правят за назначаване на генералите и определянето на новите длъжности, съгласно новата структура. Министър Цонев уточни, че единственият, който може да бъде избран за началник на отбраната и отговаря на всички нормативни изисквания, е ген. Стойков.

От Министерство на отбраната предлагат още да бъде изготвен указ на Министерски съвет и на президента, който определя само длъжностите, които се заемат от генералски звания в българската армия. Предвижда се да бъде приет и втори указ, в който да са посочени наименованията на тези длъжности. „Идеята е чисто новаторска, за да не се оставя впечатления, че определени длъжности се правят за определени хора", заяви министър Цонев. По думите му новата структура ще влезе в сила от 1 юли.

С правителствено решение България ще участва с двама офицери в операция АТЛАНТА, за противодействие на пиратските действия в Сомалия, съобщи още министърът на отбраната.