10 души от имотната мафия са задържани, избирали пенсионери без роднини, разкриха прокурор Гешев и гл. секретар на МВР
Имотна банда с тартор, по първоначални данни на разследването - циганския барон Начо, изнудвала и отвличала самотни старци без роднини, за да им открадне единствените жилища и да ги изхвърли на пътя. Това разкриха зам.главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред медиите в столичния кв. "Малашевци". Там бе проведена и спецакцията с участието на бопаджиите под наблюдението на Спецпрокуратурата.

Спецакция в столичния квартал „Малашевци“

10 души вече са задържани, за петима до момента вече има заповед за задържане, за останалите предстои да се прецени за повдигане на обвинение. Заведено е досъдебно производство. Прокурор Гешев бе категоричен, че става въпрос за класическа имотна мафия.

Към момента по това досъдебно производство са разкрити три такива случая, като в единия става въпрос и за отвличане на жертвата. В хода на операцията, продължила около година, за да се съберат годни доказателства, разследващите са предотвратили други три имотни измами.

Една от жертвите, останала заради имотната мафия без покрив, е психично болен човек, който вече е настанен в специализирано заведение. За примамването на беззащитните старци и ограбването им съдействали тъй наречените "бушони" - четирима-петима вече измамени хора, бивши жертви, които срещу дребни суми трябвало да съдействат при разработването и отнемането на жилището на следващите набелязани за ограбване възрастни хора.

"Изключително грозно и нечовешко. Този сегмент от престъпността е характерен за определен тип социални прослойки", коментира Иван Гешев.

"Става въпрос за организирана престъпна група, която се е занимавала с имотни измами - имотна мафия. Това са български граждани от цигански произход, група лица, които се занимават с отнемане на имоти от възрастни хора, които селектират на базата за това, дали имат данни, че са зависими от алкохол, че са зависими от психични проблеми и нямат близки", уточни Гешев. "Има данни за това, че едно от лицата - ромски барон с прякор Начо, е лидер на тази група. Дали ще се съберат доказателства, че е ръководил групата, ще стане ясно утре", уточни Гешев. Начо няма легална дейност, от която да се изхранва.

"Няма да се учудя, ако не излезе и ТЕЛК. Многократно е регистриран. Това е сегмент на битовата престъпност - схема, типична от лица с нисък социален статус. Има няколко групи в София, които се занимават с това", уточни номинираният за главен прокурор. Гешев допълни още, че както циганският барон Начо, така и останалите от престъпната група са били задържани, осъждани и регистрирани за сходна престъпна дейност. "Прокуратурата ще засили работата в този сегмент, защото съществуват такива групи, които отнемат последните жилища на възрастни хора, на нашите майки и бащи. По това досъдебно производство има данни за отвличания и изнудване", каза още Гешев.

По думите му утре прокуратурата ще прецени, на базата на събраните доказателства, какви обвинения да бъдат повдигнати - дали освен организирана престъпна група да се добавят и отвличания, и изнудвания.