Учители заменят традиционните учебници с електронни
Учители заменят традиционните учебници с електронни / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Учители заменят традиционните учебници с електронни
38189
Учители заменят традиционните учебници с електронни
  • Учители заменят традиционните учебници с електронни

Издателство „Просвета" представи за първи път в България електронни учебници по всички предмети за 5 и 6 клас. Те ще бъдат напълно готови до септември. От издателството обясниха, че всеки учител, който избере да преподава по тях, ще получи безплатно интерактивните им варианти.

Електронните учебници ще бъдат предложени само на учителите, докато ученици ще ползват традиционните.

Милена Константинова от издателство „Просвета" представи как функционират новите интерактивни учебници. Нужно е учителят да разполага с компютър и проектор, като не е задължително дъската да е интерактивна. Електронният вариант на учебника е едно към едно с традиционния. При новите учебници могат да се увеличават всички текстове от дадена страница като по този начин се пести време на учителя да пише план на урока на дъската.

При наличие на интерактивна дъска по-важните части от учебника могат да бъдат подчертавани или оцветявани. Константинова даде пример с карта от учебника по география. При новите учебници тя може да бъде показана детайлно и да бъде писано по нея. Това в училище е невъзможно поради ограничения брой на карти, обясни Константинова.

Създателите на новите учебници презентираха и учебник по история. Плюс при него е, че може да бъде актуализиран спрямо момента на обучение. Като пример беше посочена ситуацията в Кайро. В интерактивния учебник са качени два филма. Преди размириците и филм от последните дни.

Създателите на новите учебници обясниха, че се надяват по този начин да привлекат вниманието на учениците и да направят уроците по-интересни и атрактивни. От издателството допълниха, че в почти всички училища в големите градове има нужното техническо оборудване за новите учебници.