/ ThinkStock/Getty Images
Нови изисквания по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ създават напрежение
Ще се откажем от програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, ако обществената поръчка бъде спечелена от фирма, която не може да осигури условия за съхранение на млякото и плодовете. Това каза директорът на 144-ото училище „Народни будители“ Величка Николова.
 
Съмнения за злоупотреби при избора на фирми за доставка на плодове в училищата?

По думите й има реална опасност тези продукти да не могат да се съхраняват правилно и да се налага да се изхвърлят. Според министъра на земеделието Румен Порожанов проблемът идва от това, че училищата имат създадени отношения с доставчиците си и не са съгласни да ги заменят с други.
 
В момента се получава така, че фирми, които не познаваме, които нямат необходимата база да съхраняват млякото и плодовете, ще трябва да изхранват нашите деца, обясни директорът на 144-ото училище „Народни будители“.
 

БГНЕС


По думите й, досега училището е кандидатствало по програмите, като преди това е сключвало договор с фирмата, спечелила търга за училищния стол, по силата на който тя се е задължавала да съхранява продуктите.
 
Румен Порожанов призна за напрежение в някои учебни заведения. Причина за това, по думите му, били новите изисквания по схемата.