/ ThinkStock/Getty Images
Съмнения за злоупотреби при избора на фирми за доставка на плодове в училище?
98428
Съмнения за злоупотреби при избора на фирми за доставка на плодове в училище?
  • Съмнения за злоупотреби при избора на фирми за доставка на плодове в училище?
Има съмнения за злоупотреби при избора на фирми за доставка на плодове в училищата. За това алармираха от Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци.

От браншовата асоциация подозират, че има лобистки интереси при избора на фирми тази година. „Искаме да се гарантира, че български плодове и зеленчуци ще достигнат до децата в училищата“, коментира изпълнителният директор на асоциацията Чавдар Маринов.

Според него наредбата не дава приоритет на българския земеделски стопанин. По думите му в нормативния акт никъде не е записано, че плодовете и зеленчуците трябва да са български или да са доставени от български земеделски производители. От асоциацията настояват това да се запише в нормативния акт.
 
Преди дни от асоциацията сигнализираха с писмо, че съществува реална опасност един единствен земеделски производител да получи почти половината от държавната поръчка за доставка на плодове и зеленчуци за детските градини и училищата през новата учебна година.

Чавдар Маринов даде пример с търговец, който е регистрирал две юридически лица като земеделски производители и е заявил, че може да покрие 217 000 деца, т.е. 44% пазарен дял, което е господстващо положение, пояснява БТА. От заявените площи и добиви обаче е видно, че този кандидат няма да може да произведе нужното количество и от едното земеделско юридическо лице ще ги търгува към другото, а от къде ще взима плодовете и зеленчуците никой не знае.
 
По думите му в такива случаи търговците взимат продукция от страни от Европейския съюз (ЕС) като Полша или страни извън ЕС. Опасност има, когато продукцията е от страни извън ЕС, защото стандартите там са различни от тези на общността, твърди Маринов.