Ученик почина от свински грип, тежка пневмония уби други трима души
Ученик почина от свински грип, тежка пневмония уби други трима души / снимка: Sofia Photo Agency
Д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването
23237
Д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването
  • Д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването

Свинският грип причини смъртта на 15-годишно момче от Каварна. Пневмония, за която се предполага, че може да е причинена вследствие на новия грипен вирус, уби други трима души - 33-годишна жена от шуменското село Радко Димитриево, 28-годишна жена от Русе и 48-годишен мъж от Свищов.

Момчето е било прието в болница "Св. Марина" във Варна на 26 октомври с диагноза новия грипен вирус А /H1N1/, след като се е разболяло на 18-ти същия месец. Ученикът е имал дихателни проблеми. Причина за смъртта му е дистрес синдром, представляващ полиорганна увреда, която най-вероятно се дължи на усложненията от грипното заболяване, посочи д-р Балкански. Въпреки че детето е било лекувано с препарата "Тамифлу" и дихателните му проблеми са били овладени, то е получило бъбречна и чернодробна недостатъчност. Според д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването, детето е било със затлъстяване, което е и един от факторите за сериозни усложнения при заболяването. „Имаше подобрение при него, но последните два дни пак се е било влошило, било е на интензивно лечение", допълни д-р Кунчев.

Красимира Янкова от село Радко Димитриево е починала вчера в шуменската болница. Има съмнение, че тя е била болна от свински грип, проби са изпратени в Националната референтна лаборатория. „Резултатите от тях ще пристигнат вероятно в четвъртък", заяви пред Дарик д-р Виктор Минчев, директор на шуменската болница. Той допълни, че бързият тест, който е бил направен на младата жена, е бил отрицателен за грип. Тя е постъпила в болницата на 3 ноември и е починала на 8-ми. Причината за смъртта й е тежка дихателна недостатъчност, вследствие на двустранна крупозна пневмония, допълни д-р Минчев. Той уточни, че още при постъпването си в болницата жената е била в много тежко състояние и е била приета в ОАРИЛ. Преди да постъпи в лечебното заведение, Красимира шест дни се е лекувала у дома.

Остра двустранна пневмония уби и млада жена в Русе. Лекарите имат съмнения, че тя е била заразена от свински грип. Разпоредена е проверка. 28-годишната жена е постъпила в русенската болница в петък с тежки увреждания на дихателните пътища. Преди да потърси специализирана помощ тя се е лекувала сама в домашни условия две седмици. В събота състоянието и се е влошило и тя е настанена в интензивното отделение. Въпреки специализираната помощ, тя е починала тази сутрин в 3 часа от остра двустранна пневмония. Лекарите от болницата отказаха всякакъв коментар. Има съмнения, че младата жена е била заразена със свински грип. Директорът на Регионалния център по здравеопазване д-р Цветан Данев заяви за Дарик, че е назначил проверка дали лекарите са действали по разпоредения им алгоритъм за действие при пациенти със съмнение за грип А(H1N1).

48-годишен мъж от Свищов пък почина след тежка пневмония в Университетската болница в Плевен, информира доц. Димитър Стойков, изпълнителен директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски" - Плевен. Пневмонията е следствие на усложнение от вирусно заболяване. Пациентът е изпратен по спешност от болницата в Свищов в Клиниката по пулмология и фтизиатрия в Плевен в късния следобед на 7 ноември, а вечерта е настанен в САРИЛ. „Пациентът беше приведен в много тежко състояние с двустранна интерстициална пневмония с остра дихателна недостатъчност. Въпреки проведеното адекватно лечение и апаратна вентилация, пациентът почина на 8 ноември сутринта", поясни доц. Стойков. Той добави, че е възможно пациентът да е бил заразен с новия грипен вирус А(H1N1). Медиците не се успели да вземат проби за изследване, тъй като пациентът е починал много бързо.

В страната е обявена национална грипна епидемия. Тази седмица всички училища в страната ще са в грипна ваканция, яслите и детските градини ще продължат да работят при повишен контрол.

Министерство на здравеопазването препоръчва ограничаване на обществени мероприятия. Плановите операции се отлагат, посещенията в болниците, женските и детските консултации временно се прекратяват. Няма да има задължително затваряне на кина, театри, заведения или други обществени места.