Учениците ще влизат в час само в приличен външен вид
Учениците ще влизат в час само в приличен външен вид / DarikNews, Юлиана Николова
Учениците ще влизат в час само в приличен външен вид
20323
Учениците ще влизат в час само в приличен външен вид
  • Учениците ще влизат в час само в приличен външен вид

Съществени промени в сферата на образованието гласува кабинетът на редовното си заседание. Утвърдена бе промяна в правилника за приложение на Закона за народната просвета, включващ част от реформите, които не успяха да станат факт, заради неприетия от парламента Закон за училищното образование. От новата учебна година ще бъде въведено изискването учениците да ходят на училище в приличен външен вид и да имат оценки за поведение. До 4 клас няма да се повтаря учебната година, предвижда още приетият правилник.

Училищата ще имат възможност сами да преценяват дали учениците да бъдат облечени с униформи, както и да определят какво означава прилично облекло. Според образователния министър Даниел Вълчев не е необходимо да има ясни критерии за това що е то подходящ външен вид за учениците: „Ясно е, че ако дойде с жълт цилиндър, от който стърчат ушите на черен заек, е като при министрите, при които е ясно, че не могат да ходят така. Същото е и при учителите".

От следващата учебна година се предвижда още да има оценка за поведение, като при по-тежки провинения учениците ще полагат обществено полезен труд, обясни още министър Вълчев. Тази мярка се въвежда за първи път в образователната ни система и е оспорвана най-вече от родителите: „Имаше родители, които питаха как така детето им ще бърше прах в библиотеката. В много образователни системи има такива наказания и няма нищо страшно".

Според друга промяна учениците до 4 клас няма да повтарят учебната година, като учителите ще работят допълнително с проблемните деца. Подходът обаче към всяко дете ще е индивидуален, обясни още Даниел Вълчев: „Не бива да мислите, че тази допълнителна работа е само за сметка на ваканциите".

Заложените промени се очаква да влязат в сила от следващата учебна година.

Учениците ще влизат в час само в приличен външен вид
netinfo