Ученици не желаят въвеждането на задължителните зрелостни изпити
Ученици не желаят въвеждането на задължителните зрелостни изпити / снимка: Sofia Photo Agency
Срещу провеждането на матури за завършване на средно образование се обявиха ученици от цялата страна. Те настояват полагането на зрелостни изпити да се извършва единствено, когато станат и вход за висшите учебни заведения.

Ученици, обединени в организацията „Випуск Единство”, пуснаха в Интернет подписка срещу държавните зрелостни изпити. Според тях: „Нашите искания са отмяна на матурите, докато не станат вход за ВУЗ, докато не се премахне неравнопоставеността и има ясни критерии за оценяване на матурите”.

Завършващите средно образование смятат, че матура не може да бъде провеждана, докато не се уеднаквят учебните планове в различните училища, както и броят часове по даден предмет не се изравнят навсякъде.

Как точно да стане това, те не можаха да дадат обяснение:

„Първо това не е наше задължение. Ако броят часове бъде съобразен с това всички да усвоят материала, на който ще се явяват на матура”.

До няколко дни учениците смятат да стартират протести в цялата страна, а в 20-дневен срок родителите ще започнат съдебни процедури, тъй като според тях заповедта, с която министърът на образованието Даниел Вълчев е одобрил матурите, е юридически уязвима.