Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна съгласие Проект на Постановление на Министерския съвет (МС) за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи.

Промените целят да се реши проблемът със забавяне на медицинската експертиза на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане (ТНР/ВСУ), осъществявана от териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК).

С друга част от предложенията се предвижда регламентиране на задължението на Районните здравни инспекции да уведомяват служебно лицата за необходимостта от редовно преосвидетелстване не по-късно от 4 месеца преди изтичане на определения в експертното решение срок на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане.

На заседанието ще бъдат обсъдени и други важни законопроекта - за изменение и допълнение на Кодекса на труда, този за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, както и за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, всички те внесени от Корнелия Нинова и група народни представители.