До промените в Конституцията никога не е имало проблем със съставянето на служебни кабинети. Това заяви лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов в своя публикация във Facebook, след като президентът Румен Радев отказа да подпише указ за съставяне на кабинета "Кожарева" заради присъствието на Калин Стоянов като министър на вътрешните работи в него.

Радев призова Горица Кожарева, номинирана за служебен премиер, да издигне друг на негово място в рамките на деня, но тя отказа.

Провал на кабинета „Кожарева“: Радев отказа да подпише указа заради Калин Стоянов

"Днес, се случи нещо, което не бяхме преживявали като общество. Днес, Президентът отказа да подпише указ за назначаване на служебния кабинет начело с Горица Грънчарова, заради сериозни съмнения за политическо овладяване в предложения кабинет и, съответно, съмнение за честността на предстоящите избори и така страната влиза в конституционна криза", пише той.

"Конституционна криза има, защото партиите в управлявалата „сглобка“ промениха Конституцията в частта за служебните кабинети. ППДБ в коалиция с ГЕРБ и ДПС отнеха възможността Президентът да съставя служебен кабинет и съставиха списък от евентуални служебни министът-председатели, всички с ярка политическа окраска, от които да се избира. Това е така наречената „домова книга“. Всъщност, с тези промени ППДБ, ГЕРБ и ДПС се опитаха да овладеят бъдещите служебни правителства", коментира още той.

По думите му от ИТН  още тогава са изразили становище, че "тези промени са глупави, некадърни и престъпни".



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня