/ Thinkstock/Getty Images
61% от българите подкрепят приемането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. Само 16% са тези, които са на обратното мнение. Близо една четвърт остават тези, които не знаят или не могат да преценят.  

Това показва изследване на изследователски център „Тренд“ в контекста на един от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС и срещата на върха „ЕС-Западни Балкани“.
 

графика, Тренд


Меркел към Борисов: Бойко, справи се блестящо по темата за Западните Балкани

Очевидно българите осмислят като национален интерес европейската интеграция на Западните Балкани. Половината от интервюираните респонденти са на мнение, че България има интерес от приемането на Западните Балкани в Европейския съюз, а само 18% са на обратното мнение.
 

графика, Тренд


Сходни са и дяловете (52%) на тези, които смятат, че приемането на страните от региона ще се отрази положително на България.
 

графика, Тренд


Европейската перспектива на Западните Балкани за следващото десетилетие изглежда оптимистична през погледа на българите. 43% са на мнение, че страните от региона ще бъдат приети в ЕС в следващите десет години, а 18% са на обратното мнение. Логично, на този въпрос, делът на тези, които не знаят или не могат да преценят се повишава до 39%.
 

графика, Тренд


Борисов: Сега е моментът страните от Западните Балкани да покажат волята си за развитие
 
58% от българите са на мнение, че България трябва да помага на страните от Западните Балкани за приемането им в Европейския съюз, а 45% смятат, че страната ни е способна да го прави, анализират социолозите.
 

графика, Тренд


Президентът на Косово: Уверих моя приятел Бойко, че сме готови за мир със Сърбия

„Тренд“ тества и отношението на българите към интеграцията в ЕС на различни страни от Западните Балкани. Най-силна подкрепа се изразява за приемането на Македония (70%) и Сърбия (67%), като обяснението тук се корени най-вече в културната ни и религиозна близост с тези държави.
 

графика, Тренд


Най-слаба подкрепа се заявява за Албания (45%) и Косово (42%), но въпреки това и при тях подкрепата за приемането им в ЕС стои на по-високи нива от мнението да не се приемат.
 

графика, Тренд