/ БГНЕС
Предлагат българското малцинство в Косово да е тема на разговор на срещата „ЕС - Западни Балкани”
97313
Предлагат българското малцинство в Косово да е тема на разговор на срещата „ЕС - Западни Балкани”
  • Предлагат българското малцинство в Косово да е тема на разговор на срещата „ЕС - Западни Балкани”
Въпросът за непризнатото българското малцинство в Косово трябва да бъде поставен на срещата на върха „ЕС - Западни Балкани” в София. Тази позиция изрази пред Дарик анализаторът Боян Чуков. Според него като страна домакин в предстоящите разговори България може да разреши проблема. Той допълни, че геополитическото напрежение на Балканите се задълбочава и това работи срещу успеха на предстоящата среща.

Сърбия и Косово изостриха тона в Скопие. Борисов: Да се разберат
 
Според бившия посланик в Косово и Албания Боби Бобев продължаващите конфликти на Балканите остават препятствие за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. По думите му от съществено значение ще бъдат и предстоящите следващата година евроизбори, защото след тях ще има нова Европейска комисия, чието отношение към евроинтеграцията на страните от Западните Балкани може да се окаже различно.

Захариева: Срещи на върха ЕС – Западни Балкани на всеки две години
 
Въпреки, че все още не знаем окончателно кои страни ще се включат в предстоящата среща на върха „ЕС –Западни Балкани”, фактът, че тя ще бъде в София е успех за българската външна политика. Оттук нататък обаче започват големите въпроси, заяви Боян Чуков: "На Балканите се задълбочава напрежението по чисто геополитическа линия. Това в никакъв случай не работи в полза на успехите от тази среща. Когато въпросът опира до национални интереси Мариано Рахой, който е премиер на Испания, е безкомпромисен. Това е положителен пример. Така или иначе заявяваме публично, че г-н Хашим Тачи е добър приятел с нашия премиер и с нашия президент. Какво правим с българското малцинство в Косово? Нали когато сме приятели и помагаме на нашите съседи да влизат в ЕС, те трябва да спазват правилата в къщата. Албания постъпи и призна българското малцинство. Тези села, където са българското малцинство от албанска страна, от другата страна на границата в Косово същите български села са същите български хора, които са също етнически българи. Аз призовавам българското държавно ръководство да помисли за тези хора в Косово, които са с българско етническо самосъзнание и те също очакват България да се пораздвижи малко, защото когато беше време и когато се признаваше Косово, никой не се зае с този въпрос. Сега е време да се реши".

Меркел към Борисов: Бойко, справи се блестящо по темата за Западните Балкани
 
Като председател на Съвета на ЕС България постави в европейския дневен ред темата за Западните Балкани, но срещата на върха не се очаква да излезе с конкретика за евроинтеграцията на страните от региона. Конфликтите на Балканите са сериозно препятствие, посочи Боби Бобев: "Има няколко ясно очертани горещи точки - едното е цялостното състояние на Босна и Херцеговина, второто е положението на Косово, статутът на Косово особено в контекста на взаимоотношенията между Прищина и Белград, и третото е бъдещето на Македония с оглед спора с Гърция за името на страната. Всичко това представлява сериозни препятствия. Не бива да забравяме и един друг факт, който е изключително важен - предстоят евроизбори догодина. Ще има нова Европейска комисия, коя ще бъде тя, какво ще бъде поведението й по отношение на Западните Балкани. Всичко това са неща с изключителна важност".
 
Боби Бобев допълни, че оптималният вариант на срещата на върха с конкретика и участието на всички страни от ЕС очевидно няма да се случи.