Меркел към Борисов: Бойко, справи се блестящо по темата за Западните Балкани

Ангела Меркел и Бойко Борисов
Ангела Меркел и Бойко Борисов / БГНЕС
Министър-председателят Бойко Борисов и канцлерът на Германия Ангела Меркел обсъдиха предстоящата среща на върха в София за Западните Балкани. Двамата разговаряха в Аахен след участието им в церемонията по връчването на международната награда "Карл Велики", съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Ангела Меркел определи като категоричен успех действията на премиера Борисов за приобщаването на страните от региона към Европейския съюз. "Темата Западни Балкани не беше лесен приоритет, но ти, Бойко, се справи прекрасно и трябва да останеш медиатор по тази тема", заяви канцлерът.

Меркел посрещна топло Борисов в Германия (СНИМКИ)

Премиерът Борисов подчерта, че страната ни ще продължи да работи активно, за да остане свързаността на страните от региона приоритет и при следващите председателства. По думите му, въпреки напрежението между някои държави по отделни въпроси, техните лидери осъзнават голямата цел - Европейския съюз.

Борисов в Германия
Пресцентър Министерски съвет

Министър-председателят отбеляза важността на транспортната, инфраструктурната и дигитална свързаност на страните от региона, за да бъдат осигурени стабилността и просперитета в цяла Европа. "За мен това трябва да правим - хората от тези държави да усетят, че ЕС и ние сме с тях", каза Бойко Борисов. Германският канцлер сподели напълно мнението на българския премиер, че хората от Западните Балкани очакват и искат конкретни и реални неща за подобряване на живота си.
 

Благодаря на Angela Merkel за подкрепата, която оказа на страната ни пред гостите на церемонията за наградата "Карл Велики". Тя, както и останалите европейски лидери, оценяват високо усилията на България за организиране на срещата в София ЕС-Западни Балкани, защото всички сме убедени, че дебатът с тях е от жизнена важност за бъдещето на Европа и за запазнване на мира и стабилността.

Публикувахте от Бойко Борисов в 10 май 2018 г.
В разговора премиерът постави въпроса за спорните предложения на Европейската комисия в Пакета "Мобилност", засягащи българските транспортни превозвачи. Той посочи, че транспортният сектор у нас създава 15% от БВП и страната ни ще губи 16 милиарда лева годишно, ако бъдат приети предложенията за нови регулации. Борисов подчерта, че от тях ще бъдат засегнати над 100 хиляди български семейства, а голяма част от бизнеса, който в основната си част е малък и среден, ще бъде доведен до фалит. Министър-председателят каза също, че е поставил въпроса по-рано днес и на президента Макрон, с когото са се разбрали да го обсъдят по-подробно в телефонен разговор.

Еманюел Макрон: Европа трябва да гарантира многостранния световен ред

Канцлерът Меркел изрази разбиране за притесненията на българската страна и посочи, че трябва да се намери приемливо решение за всички държави в ЕС.