/ Gulliver/Getty Images
Европа е призвана да стане гарант на застрашения многостранен световен ред, заяви вчера френският президент Еманюел Макрон, ден след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще се изтеглят от ядреното споразумение с Иран, предаде АФП.
 
"Преживяваме исторически момент за Европа, призвана да гарантира многостранния ред, който създадохме след Втората световна война и който понякога е застрашен", каза президентът на Франция в интервю за германската обществена телевизия.
 
Германия и Франция са оптимисти за бъдещите реформи в еврозоната

"Има елементи на напрежение, но също на стабилизиране, както и много силни връзки", каза Макрон, който днес ще получи в германския град Аахен наградата "Карл Велики" като признание за "силната му визия за нова Европа". "Имаме разногласия със САЩ за Иран", продължи френският президент и нарече грешка решението на Тръмп да изтегли САЩ от ядреното споразумение. В търговската сфера мисля, че "Европа трябва да действа така, че да вдъхва уважение, ние сме велика сила в международната търговия. Имаме правила - правилата на Световната търговска организация и те трябва да се спазват от всички", подчерта той.
 

БГНЕС


Еманюел Макрон предлага реформи в ЕС (ВИДЕО)

Макрон призова канцлера Ангела Меркел да приеме амбициозните реформи за Европа след Брекзит. АФП напомня, че Германия от няколко седмици блокира предложенията на френския президент за еврозоната. "Германия ще трябва да формулира от сега до юни своя отговор, който аз очаквам и силно се надявам канцлерът и правителството й да бъдат на висотата на този исторически момент", каза френският президент.
 
Меркел посреща топло плана за Европа на Макрон

Макрон днес ще стане вторият действащ френски президент, който ще получи престижната награда "Карл Велики". На награждаването му ще произнесе слово канцлеркът Ангела Меркел. Българският министър-председател Бойко Борисов също ще участва в церемонията по лична покана на Еманюел Макрон, съобщи правителствената пресслужба.
 

БГНЕС


Там ще са още десетина европейски лидери, сред които премиерите на Румъния, България, Люксембург, президентът на Литва и кралят на Испания, отбелязва АФП. Повечето от тях ще се срещнат отново идната седмица в София за срещата на върха ЕС - Западни Балкани, в чийто дневен бе добавен въпросът за ядреното споразумение с Иран.
БТА