/ БГНЕС
Захариева: Срещи на върха ЕС – Западни Балкани на всеки две години
97274
Захариева: Срещи на върха ЕС – Западни Балкани на всеки две години
  • Захариева: Срещи на върха ЕС – Западни Балкани на всеки две години
Срещи на върха Европейски съюз – Западни Балкани ще се провеждат на всеки две години. Това стана ясно от думите на външния министър Екатерина Захариева, която  откри Международна синдикална конференция в София. На срещата на върха в София на 17 май ще бъде представена и синдикалистка декларация, която настоява за спазване на социалните права на гражданите от Балканите по време на интеграционния процес.

Станишев: Влизането в Еврозоната не е панацея за икономиката ни
 
Работниците мигранти от Балканите, наети на работа в ЕС, да имат същите права като работещите в приемащите страни, както и по-добра инфраструктурна свързаност, образование и съдебна система – за това настояват балканските синдикални организации в декларация, която ще бъде приета днес.
 
Те настояват още за повишаване на доходите в региона и изравняването им с тези на по-развитите страни в съюза, стана ясно от думите на лидера на КТ "Подкрепа" Пламен Димитров: "Нетният доход в момента, към декември миналата година, в България е по 450 евро. Става дума за средния, след облагане. В Сърбия е 456 евро, в Черна Гора е 512 евро, в Босна е 440 евро, в Македония - 387 евро, в Косово - 457 евро, в Албания около 300 евро и единствено в Хърватска и Словения доходите са по-високи от останалите държави членки - по 790-800 евро".

Сърбия и Косово изостриха тона в Скопие. Борисов: Да се разберат
 
Ангажираме се процесът на интеграцията на Западните Балкани да продължи и след нашето председателство, уточни външният ни министър Екатерина Захариева: "Мога да поема ангажимент, че фокусът и подкрепата на България към нашите партньори и приятели от Западни Балкани няма да приключи с тези шест месеца. Напротив, това е дългосрочен приоритет и вече хърватското правителство пое ангажимент по време на нейното председателство да организира такъв форум, отново на високо ниво, което де факто ще се падне след година и половина, две. Тоест нашата цел да има такъв форум на всеки две години и да пазим фокуса, да следим изпълнението на предишните декларации, какъв е напредъкът, дали ЕС изпълнява ангажиментите, с какво трябва да подпомогнем и подкрепим страните от Западните Балкани вече започва да се случва".
 
На срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София другата седмица ще бъдат набелязани конкретни стъпки за интеграцията на Западните Балкани в Съюза, както и средствата, с които тя ще бъде подпомогната.