Томислав Дончев: Ще работя, давайки всичко от себе си
Томислав Дончев: Ще работя, давайки всичко от себе си / снимкa: Дарик - Габрово

Нелепо е да се смята, че бих отишъл на такава позиция насила. Така кметът на Габрово Томислав Дончев коментира предложението на премиера Бойко Борисов да стане министър по управление на средствата от Европейския съюз. Когато правя нещо, го правя, давайки всичко от себе си. Така съм работил през последните две години и половина, така ще работя и оттук нататък, добави Дончев, който от утре излиза в отпуск, а в средата на седмицата вероятно ще бъде одобрен за министър за европарите. 

„Ситуацията е такава, премиерът така е решил, че има нужда от силна, активна, системна работа в посока работа със средствата от Европейския съюз. Той е преценил, че аз съм човекът, който трябва да се заеме с това", каза на последната си пресконференция като кмет днес в Габрово Томислав Дончев.

„Когато говорим за подобни предизвикателства, за подобни задачи не можем да разсъждаваме на ниво капризи - искам малко повече или пък искам по-малко и се колебая. Става дума за това колко средства ще може да ползва българската икономика,  по какъв начин всички средства от кохезионния фонд и структурните фондове ще могат да променят реално социално-икономическата картина в страната. По отношение на тази тема и така направеното предложение тук коментари искам или не - няма.

Със сигурност решението не е лесно и не е минало без емоционални поражения за собствената ми личност", коментира още Дончев.

Томислав Дончев обясни още, че ключов аргумент да приеме предложението на премиера е била възможността да помага и на останалите общини. Той бе категоричен, че си тръгва, но ще се върне в Габрово, защото тук оставя сърцето си. По думите му най-важното, което е разбрал през последните дни е, че не е бил сам и направеното е било споделяно от голяма част от габровци.

„Най-значимото, което се случи е, че бе събудена някаква енергия", каза Дончев. Той прогнозира, че битката за кметското място ще бъде ожесточена, тъй като оставя общината в добро финансово състояние, без неразплатени задължения и с резерв.

Томислав Дончев информира, че е отправил предложение до заместник-кмета на общината Таня Христова да се присъедини към неговия екип в София, но все още не е получил отговор. За свой заместник до избора на временно изпълняващ длъжността е посочил другия заместник-кмет Николай Сираков.