Депутатът от ГЕРБ Тома Биков
Депутатът от ГЕРБ Тома Биков / БГНЕС
В отношенията между България и Русия няма промяна и добронамереността между двете страни остава валидна. Този коментар направи депутатът от ГЕРБ Тома Биков на фона на новината, че Русия обяви дипломат от българското посолство в Москва за персона нон грата. 

По-рано от външното ни министерство съобщиха, че действието е на принципа на реципрочността заради руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г. до това се стигна, след като руския дипломат бе обвинен в шпионаж. От нашето МВнР уточниха, че отзованият български дипломат е с ранг, равностоен на този на руския.

Русия изгони български дипломат от посолството в Москва

"Това, което се е случило днес, е реципрочно действие на наше действие във връзка с отзоваване на руски дипломат от България. Доколкото разбрах разговорът в посолството е бил съвсем добронамерено към нашия първи дипломат там. Така че смятам, че отношенията между България и Русия нямат промяна. И общите проекти и добронамереността между двете страни остават валидни. Това е едно реципрочно действие, което руската страна практически е длъжна да направи", обясни пред журналисти в парламента Тома Биков.

Руският дипломат, обвинен в шпионаж, е напуснал България

По думите му случаят няма връзка с "Турски поток" и няма да попречи на изграждането му.

"Включително и в Германия с германски дипломат беше направено същото действие, когато Германия отзова руски дипломати. И както виждате "Северен поток" не страда от това", заключи той.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също коментира, че това са стандартни ответни действия, свързани с експулсирането на главния секретар на руското посолство преди около месец.

Според него няма връзка между случилото се и коментара на руския президент Владимир Путин от вчера, че България протака умишлено изграждането на Турски поток.

"Отношенията на България и Русия трябва да са икономически, с други думи България трябва да си гледа интересите, и от т. нар Турски поток и от евенуталното поемане на строителството на АЕЦ Белене. Винаги трябва да стои въпросът какво печелим ние. Пракитката показва, че от всички тези големи проекти, големи шлемове, и всякакви други измишльотини, България винаги е била губеща, в позицията да купува нещо, което не й трябва или да плаща неустойки. Препоръчвам повече внимание по отношение на бъдещите икономически проекти, останалото от само себе си ще се нареди", каза още Валери Симеонов.