ТИР-овете на паркинги в час пик по Хемус?
ТИР-овете на паркинги в час пик по Хемус? / netinfo

Да се обмисли възможността за въвеждане на ограничения в движението на ТИР-ове в най-натоварените моменти и места по републиканската пътна инфраструктура като се отклоняват по обходни маршрути или се спират на паркинги за определено време, предлага депутатът от НДСВ Олимпи Кътев.

В интервю за Дарик Кътев посочи, че тези ограничения за товарните автомобили могат да важат например в петък от 15 до 21 часа и в неделя по същото време. Жълтият депутат организира утре среща на вътрешния и строителния министри, както и на шефовете на КАТ и Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” при тунела „Топли дол” на магистрала „Хемус”, за да бъдат набелязани мерки за предотвратяване на задръстванията в почивните и празничните дни именно на това място. Ето какво още каза Кътев за Дарик:  

Идеята е да се повиши пропусквателността на единия тунел, който работи. Да може да се направи една добра организация, да бъде мобилно пренасочването на движението в и около тунела съобразно с това какво е натоварването, т.е. когато към София има натоварване към посока София две платна да работят, а обратно едно, и обратното. Да се постави необходимата маркировка, да има полицаи на входа и на изхода на тунела, да се регулира движението на ТИР-овете в тези критични моменти – например утре от обяд до 21.00 часа. Има възможност да не се спират изцяло ТИР-овете, а да се отклоняват по стария път - Ботевград, Околовръстното, Врачеш покрай язовира в Бебреш и по стария път да се влеят в АМ „Хемус”. Разбира се, затова е необходимо от 3500-4000 квадратни метра дупки да се изкъртят, но това е постижимо, и една добра организация, която откровено сега липсва.

Цялото интервю с депутата от НДСВ Олимпи Кътев слушайте утре сутрин в Дарик кафе.