/ ThinkStock/Getty Images
Днес в западната половина от страната ще се задържи със значителна облачност и валежи, а на изток ще има повече слънце. Там в следобедните часове ще се развива купеста облачност и на отделни места също е възможно да превали и прегърми.
 
В цялата страна вятърът вече ще е от запад-северозапад. Температурите ще се понижат и максималните ще са от 21-23 градуса в западните райони до около 32-34 градуса - в източните.
 
За днес е обявен жълт код за дъжд и гръмотевични бури в девет области на страната - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, София област и София град.
 

НИМХ-БАН


Вчера най-висока температура беше отчетена в Сандански - 38,2 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. 37,6 градуса са отчетени в Русе, 36,4 са били градусите в Елхово, а термометрите в Благоевград са показвали точно 36 градуса.
 
Температурен рекорд за 12 август е отчетен на станция Мусала - 17,8 градуса. Максималните температури за този ден на върха са били 17,4, отчетени през 1994 г.

Атмосферното налягане ще се повишава и в края на деня вече ще е малко по-високо от средното за месеца.
 
Предимно слънчево днес ще остане по Черноморието. Привечер над северните райони облачността ще се увеличи и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб северозападен вятър, който по-късно вечерта ще се усили. Максималните температури на въздуха ще са 29-32 градуса, температурата на морската вода е 26-27 градуса. Вълнението на морето ще е 2 бала, вечерта по северното крайбрежие ще се усили.
 
Над планините ще е предимно облачно с валежи от дъжд. Ще има и гръмотевични бури. Ще духа умерен до силен запад-северозападен вятър и с него температурите ще се понижават. Максималната на височина 1200 м ще е 17-18 градуса, на 2000 м - около 10 градуса.

През първата половина от следваща седмица времето ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, не са изключени и изолирани краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от северозапад-север. Температурите бавно ще се повишават и в сряда максималните ще са между 28 и 33 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg