/ БГНЕС, архив
„Тайният арест” е една от най-спорните промени в Наказателния кодекс
100093
„Тайният арест” е една от най-спорните промени в Наказателния кодекс
  • „Тайният арест” е една от най-спорните промени в Наказателния кодекс
Ако едно дете е задържано, значи не е било послушно и добро. Така зам. правосъдният министър Евгени Стоянов защити промените в Наказателния кодекс, които позволяват непълнолетни да бъдат задържани до 24 часа без родителите им да бъдат уведомявани за това. Според Стоянов текстовете били писани с мисъл за интереса на задържаното дете, тъй като за ареста му все пак щяла да бъде уведомявана Агенцията за закрила на детето.
 
НС прие окончателно промените в антикорупционния закон

Ден след като президентът Румен Радев наложи вето на вече приетите от парламента промени, главният прокурор Сотир Цацаров пък заяви, че текстовете се нуждаели от прецизиране.
 
Т.нар. „таен арест” е една от най-спорните промени в Наказателния кодекс, върху които вчера беше наложено президентско вето. Според текстовете - по преценка на прокурора едно задържано лице може да получи до 48 часа забрана да уведоми близките си за ареста. Промените важат дори и за задържани непълнолетни, за които срокът е намален наполовина - до денонощие.
 
Президентът наложи вето върху промените в Наказателния кодекс

Днес пред бТВ зам.-правосъдният министър Евгени Стоянов защити идеята с тезата, че щом са в ареста, въпросните деца явно са били непослушни. "Това дете не е, което е послушно, добро; това дете е с мярка за неотклонение задържане под стража, а тя се взима в изключителни случаи при тежки престъпления", заяви той.
 
Стоянов дори настоя, че текстовете са писани с мисъл за интереса на детето. "Отново при спазване интереса на детето сме предвидили да се уведоми незабавно Държавната агенция за закрила на детето", поясни той.
 

БГНЕС, архив


Ден след президентското вето пък главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че текстовете имали нужда от прецизиране. По думите му забраната за уведомяване да може да се налага само при определени тежки престъпления, а в нея да не могат да попадат най-близките роднини.
 
Цацаров: Промените в НПК, на които президентът наложи вето, трябва се прецизират

Междувременно в открито писмо от Националната мрежа за децата разкритикуваха Евгени Стоянов и определиха изказването му като „изключително непрофесионално” и „достойно за оставка”. Според организацията въпросното изказване разкрива липсата на компетентност сред политическото ръководство на правосъдното министерство по въпросите за детското правосъдие.