/ МО, пресцентър
Военномедицинската академия отбеляза тържествено 132-ата годишнина от нейното създаване. Министърът на отбраната Тодор Тагарев прие почетния караул на Националната гвардейска част, построен в чест на празника. Пред Паметника на загиналите медицински чинове бяха положени венци и цветя от политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната, вицепрезидента на  България Илияна Йотова, министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков.

„Министерството на отбраната високо цени работата, усилията и всеобхватните грижи, които ежедневно полагате за живота и здравето на българските военнослужещи“, се казва в поздравлението на министър Тагарев към ръководството и колектива на ВМА. „Научното и професионално израстване на екипа, в съчетание с усилията за модернизация, технологично обновяване, въвеждане и прилагане на световните достижения в медицината отреждат на Военномедицинска академия водещо място и в системата на националното здравеопазване като авторитетна институция, задаваща високи стандарти за диагностика, лечение и рехабилитация“, подчертава министър Тагарев.

МО, пресцентър

„За мен е чест и гордост да ви поздравя по случай рождения ден – 132 години от основаването на Военномедицинска академия, и да изразя благодарността на всички военнослужещи и цивилни служители от Българската армия за грижата, вниманието и отношението, които имате към нас. Вашият професионализъм, знания и умения на световно ниво поддържат физическото и психическото състояние на мъжете и жените в униформа, за да могат те с увереност да изпълняват воинския си дълг“, обърна се началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов към личния състав на ВМА. Той изказа своята признателност към военните медици за това, че те винаги са до Българската армия в мирно и във военно време - във формированията, на полигоните и на плавания, при учения и подготовки, в мисии и операции в чужбина.

„Иска ми се Българската армия да следва модела на развитие на Военномедицинска академия, да се радваме на същия обществен консенсус и да ни дават същия приоритет, да имаме същия темп на развитие на въоръжение, техника и модернизация, да бъдем така привлекателни за младите хора и военната професия да привлича с възможности за личностно и професионално развитие. Работим в тази насока и следваме модела на ВМА“, отбеляза адмирал Ефтимов.

МО, пресцентър

„Успяхме да направим Военномедицинската академия най-високотехнологичната болница в България, най-добре подготвените кадри на световно ниво и да обучаваме собствени кадри“, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. „Колеги, вие продължавате да бъдете голямата надежда за много нуждаещи се със сърцатата си работа и човечност, с вярата занапред и с личния си пример, който давате на идващите след нас поколения цивилни и военни медици“. С тези думи той благодари на личния състав на ВМА за техния всеотдаен труд.

За високи професионални постижения по време на тържественото събрание във ВМА заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов връчи награди от името на министъра на отбраната на медици.