Създават цифров модел за прогнозиране на наводнения
Създават цифров модел за прогнозиране на наводнения / снимка: DarikNews.bg, архив

Кои са районите със значителен потенциален риск от наводнения ще обсъдят на специална среща днес кметове и областни управители от Южна България. Организатор е Басейнова дирекция - Източнобеломорски район.

Като рискови се очертават цялото поречие на река Марица от Белово до Свиленград, както и част от това на Тунджа, също и районите на Златоград и Неделино. Очакваме финалният вариант на районирането да бъде утвърден днес, обясни за Дарик шефката на Басейнова дирекция Атанаска Тунтова.

На срещата ще бъде актуализиран и съставът на басейновия съвет към дирекцията. В него ще влизат не експерти, както досега, а кметове и областни управители. Целта е да работим директно с хората, от които зависи вземането на решения, каза още Тунтова.

По думите й до края на юни всички басейнови дирекции ще бъдат готови с анализите за риска от наводнения. Те ще бъдат предадени на министъра на околната среда и водите за утвърждение. След това предстои заснемане на участъците и релефа и ще се създаде цифров модел, по който ще се прогнозират разливите, допълни Тунтова.

Срещата започва в 10.00 ч. в зала „Проф. арх. Йолов” в хотел „Тримонциум”.

Новини от Пловдив