Съдът пусна и Владислав Николов-Куката, задържан заради палежите на коли
Съдът пусна и Владислав Николов-Куката, задържан заради палежите на коли / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Съдът пусна и Владислав Николов-Куката, задържан заради палежите на коли
48465
Съдът пусна и Владислав Николов-Куката, задържан заради палежите на коли
  • Съдът пусна и Владислав Николов-Куката, задържан заради палежите на коли

Софийският градски съд освободи от ареста срещу „подписка” Владислав Николов-Куката, обвиняем за палежите на коли в квартал „Западен парк”. Магистратите прецениха, че няма достатъчно доказателства, които да свързват Куката с опожарените в нощта на 10 срещу 11 декември коли. Единствената косвена улика срещу Николов са следите от бензин и дизел по ръцете му.

По този начин се изменя решението на Районния съд от миналата седмица, с което Куката остана за постоянно в ареста.

Пред съда адвокатът на Николов Петър Величков обясни, че подзащитният му се е събудил от шума на клаксон, след което се обадил на 112, за да каже, че горят автомобили пред съседния блок. Докато автомобилите горели полицаи на три пъти проверявали неговата самоличност. Според адвоката няма как често срещаните при хората следи от бензин по ръцете да са достатъчно основание за задържането на обвиняемия.

„Аз мисля, че е задържан, за да се тушира общественото мнение. Лично мое мнение е, че не бива така да се решават съдбите на хората, да се цели нещо друго, а не наказване на виновния. След като се е обадил на телефон 112 от дома си, трябва да се е намирал в една от стаите в апартамента си”, обясни адвокатът.

За палежите на автомобили в столицата бяха задържани общо трима души. Последният задържан - 27-годишният Радослав Стоянов, беше освободен срещу гаранция преди дни. Пред съда той декларира готовност да поеме и щетите по запаления от него автомобил в кв. „Захарна фабрика”.

Сега в ареста остава само 29-годишният Юлиян Ковачки, който ще отговаря за подпалени автомобили в кварталите „Младост” и „Хаджи Димитър”. Все още обаче не е минало заседанието, на което той може да обжалва задържането си под стража.

За два месеца - ноември и декември, над 50 автомобила бяха запалени в София и в страната. Най-много автомобили бяха запалени в столицата.