Съдът отмени присъдата на Цветанов и върна делото за ново разглеждане
Съдът отмени присъдата на Цветанов и върна делото за ново разглеждане / снимка: БГНЕС

ВКС върна делото срещу Цветан Цветанов на Софийския апелативен съд, а наложената му преди няколко месеца присъда бе отменена.

По това дело Цветанов беше осъден, защото написал "НЕ!!!" върху разрешение за подслушване.

Касационният състав е приел, че е нарушено правото на Цветанов да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека. Преди около два месеца, когато съдът заседава, защитникът на бившия министър заяви, че е налице субективният критерий за пристрастност в Софийския апелативен съд. В решението на състава, според адвокат Менко Менков, имало спекулативни предположения и откровени инсинуации, предава БТА.

Върховният касационен съд споделя оплакването, че Апелативният съд не е бил безпристрастен и това се установява от съдържанието на мотивите на решението. Двама от съдиите от последната инстацния са съгласни, че долната инстанция е
Използвала спекулативни предположения и инсинуации, развивала конспиративни теории, които нямат никаква доказателствена основа, и черпила аргументи от събития, развили се напред във времето.

Връщайки делото на друг състав ВКС посочва, че долната инстанция практически не се е въздържала да направи внушения, демонстрирайки своята лична предубеденост, като използваните изрази надхвърлят обичайните предположения, срещани в други съдебни актове. Върховният съд смята, че съдебният състав от САС е използвал средства, с които внушава, че Цветанов е целял да засегне устоите на държавата, принципа за разделение на властите, че фаворизира изпълнителната власт за сметка на съдебната, че изземва функциите на съдебната власт и уронва престижа й.

"Това подсказва, че съдебният състав се чувства лично засегнат от политическото поведение на подсъдимия, свързано с публично афиширани от него становища по водени разследвания", пише в решението на ВКС.

Върховният съд не пропуска да отбележи, че с формални съображения е отказан разпит на бившия главен секретар Калин Георгиев.

Решението на ВКС е подписано с особено мнение на съдия Жанина Начева, която не е съгласна с колегите си.