Съдът отхвърли жалбата на Цветан Василев за ареста му
Съдът отхвърли жалбата на Цветан Василев за ареста му / снимка: БГНЕС, архив
Съдът отхвърли жалбата на Цветан Василев за ареста му
74923
Съдът отхвърли жалбата на Цветан Василев за ареста му
  • Съдът отхвърли жалбата на Цветан Василев за ареста му

Софийският апелативен съд потвърди решението на градския съд за задържането на Цветан Василев и отхвърли жалбата на защитниците му. Един от адвокатите на банкера Константин Симеонов обясни, че след окончателното решение на съда клиентът му ще бъде задържан още при стъпването си на българска територия. Междувременно стана ясно, че процедурата по екстрадицията на банкера е официално задействана, а срокът, в който може да продължи тя, според сръбските закони, е 40 дни.

Тричленният състав на САС с председател Красимира Медарова изтъкна като основен аргумент за решението си това, че не може да бъде обжалвано задържане, което на практика все още не е осъществено.

Освен това магистратите посочиха, че въпросната 72-часова мярка за задържане, която по думите на адвокатите му Цветан Василев настоявал да бъде отменена, за да може да се завърне в страната, е прокурорски акт, който не подлежи на съдебен контрол, тъй като е в правомощията единствено на по-високопоставен прокурор. На излизане от залата адвокат Константин Симеонов обясни какво на практика ще се случи с клиента му, след като бъде екстрадиран в България:

„От границата - дали ще е сухопътната, или на Летище София, ще бъде задържан по това постановление на Софийска градска прокуратура за довеждането му в съда".

Защитникът на Василев отново изтъкна тезата си, че през цялото това време клиентът му не се е укривал и се е предал в момента, в който се е появила реална индикация, че сръбската полиция го издирва:

„Интерпол може да го издирва, само че Интерпол лично не издирва никого. То уведомява съответните полицейски служби, които извършват издирването на територията на съответната държава. Трябва да се задействат полицейските органи на Сърбия. Как иначе да отидеш в полицията и да кажеш: Здравейте, аз съм вашата леля! Много съм симпатичен", отговори Василев.

Адвокат Симеонов не пожела да коментира какви са били аргументите на сръбския съд да наложи на Цветан Василев най-леката мярка за неотклонение „подписка". Юристът заяви още, че от две седмици подзащитният му се страхува за живота си, тъй като заплахите, че ще бъде ликвидиран са се подновили. Кой е авторът обаче Симеонов не пожела да каже с аргумента, че щяло да прозвучи като клевета.

Междувременно процедурата по екстрадирането на Василев вече тече и според сръбските закони българската прокуратура трябва да предаде необходимите документи за екстрадицията на Висшия съд на Сърбия в срок от 40 дни.