Съдът освободи един от задържаните за побоя в трамвай 20
Съдът освободи един от задържаните за побоя в трамвай 20 / снимка: БГНЕС

Софийски районен съд освободи Росен Кънев - един от шестимата задържани за побой в трамвай 20. Съдът прецени, че единственото доказателство, което свързва Росен Кънев с инцидента е разпознаване, направено от свидетелката Любомира Кирова.

В деня на инцидента обаче тя е била разпитвана два пъти. Първият път заявила, че не може да разпознае нападателят си, а при втория разпит, който бил четири часа по-късно - разпознала Кънев. Според съда фактът, че след четири часа тя променя показанията си, внася съмнение в нейната искреност и истинност. Така според районния съдия, макар и да се спазени процесуалните правила при провеждането на разпознаването, то самото се разколебава. Заедно с показанията на родителите на Кънев и неговите приятели не просто разколебават, а унищожават предположението, че е участвал в инцидента. Това са мотивите за решението на Софийския районен съд. Съдът прецени, че доколкото я има връзката на Росен Кънев и инцидента, то тя е нищожна и не следва да се взема предвид.

Да излязат на свобода днес поискаха и други двама, задържани при инцидента в трамвая. Това са Димитър Лазаров и Емил Алексиев. За тях обаче съдът прецени, че има доказателства, които да ги свързват с побоя в трамвая. Освен това за тях има и опасност да извършват и други престъпление, затова съдът ги остави в ареста, без да промени мярката им за неотклонение.

И Димитър Лазаров е разпознат от същата свидетелка, но за него има събрани и други доказателства. Има още един свидетел, който го разпознава - това е Юрий Кръстев. Лазаров е посочен и директно като участник в побоя от други двама свидетели, които казват, че го познават от преди като член на крайнодясна групировка. Юрий Кръстев разпознава като участник в инцидента и Димитър Лазаров. Това бе един от мотивите на Районния съд да не постанови и за него по-лека мярка. Кръстев дори е заявил, че е сигурен на 100% за това, че Лазаров е участвал в побоя, уточнява БГНЕС.

По време на заседанието днес стана ясно, че Районната прокуратура на София е поискала делото да бъде прехвърлено на колегите им в градската прокуратура. Това стана ясно от изказването на един от адвокатите по делото - Людмил Рангелов, който защитава Емил Алексиев. Докато говори в защита на младежа, той каза, че след като СГП е отказала, СРП е поискала разследването да бъде удължено още четири месеца. Адвокатите в един глас защитаваха тезата, че от 18 юни, когато делото бе на градски съд до момента по него не са събрани никакви доказателства, които да са в подкрепа на обвинението. Освен това, според тях показанията на свидетелите, които са от София и тези от Пловдив се разминават. От своя страна в мотивите си, преди да се произнесе, Районният съд отбеляза, че има известна хаотичност при събирането на доказателства от страна на районната прокуратура.

Решението на съда може да бъде обжалване пред Градския съд на София. Делото в Софийския градски съд е насрочено за 30 юли, от 10.00 ч.