/ Снимка: Дарик, архив
Съдът гледа мярката за неотклонение за петима души, обвинени в две престъпления против републиката.
 
Очаква се срещу петимата да бъде поискана най-тежката мярка– „задържане под стража“. Те бяха арестувани в петък при акция за разбиване на група за международен тероризъм, издирва се шести.

Мащабна акция срещу финансирането на тероризма, над 40 души са задържани
 
Вчера говорителят на главния прокурор съобщи, че шестима души са привлечени като обвиняеми след акцията за разбиване на група за международен тероризъм. Сред задържаните има българка. Петимата са сирийци, които са пребивавали легално в България. Единият от тях все още не е задържан и е обявен за международно издирване. Обвиненията към всеки от престъпната група са две - първото е, че групата е извършвала небанкови парични операции по метода "Хавала", при който парите се оставят при посредник в една държава и се взимат от втори човек в чужбина, а второто обвинение е за подготовка на терористични атаки в чужди държави.

Шестима обвинени след акцията срещу финансирането на тероризма
 
Общо 43-ма бяха арестувани в петък по подозрение, че са част от престъпна схема за финансиране на тероризъм чрез системата за превод на пари, известна като "Хавала". Сред задържаните има български и чужди граждани, а за ръководител на групата е сочен временно пребиваващ у нас сириец.

 
БГНЕС