Съдът гледа делото срещу Цветанов за отказаните СРС-та
Съдът гледа делото срещу Цветанов за отказаните СРС-та / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийски градски ще гледа първото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. По него той застана на подсъдимата скамейка за отказани СРС-та за бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров, предаде БГНЕС.

По делото прокуратурата го обвинява, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия е поставил собственоръчно резолюции „Не!!!” на шест искания за СРС-та.

Очаква се на заседанието във вторник да бъде разпитан пред съда и самият Орлин Тодоров. Разпитът на бившия ръководител на БОП - Велико Търново бе поискан на последното заседание от защитата на Цветанов. От искането на адвоката на бившия вътрешен министър Менко Менков тогава стана ясно, че Тодоров ще бъде питан дали се е познавал с Цветанов. Самият Тодоров отрече това, след като излезе от заседанието по другото дело срещу Цветанов.

В съда вече започна и се гледа второ дело, по което Цветан Цветанов стана подсъдим. По него той е обвинен за това,ч е през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил тези пари от бюджета на МВР с цел да набави облага за Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по Закона за МВР, в общ размер на около 50 000 лева.

Това дело ще продължи на 22 май, три дни преди изборите за Европейски парламент. Прокуратурата внесе в съда и третото дело срещу Цветанов за незаконното послушване, съдът го върна, а от държавното обвинение заявиха, че ще се съобразят с указанията му. И от 4 април коригираният вече обвинителен акт по делото отново беше внесен в съда.