Събарят жилища на нелегални роми в Петрич
Събарят жилища на нелегални роми в Петрич / DarikNews.bg, Любима Калпачка

Кметската администрация в Петрич предприема действия за събаряне на незаконни жилищни сгради и колиби в третия цигански квартал "Шекер махала". Това съобщи за Дарик заместник-кметът на града Христо Георгиев.

Събарянето на първите нелегални постройки ще бъде до десетина дни, въз основа на издадени констативни протоколи. За премахването на други обекти се очаква решение на Регионалната дирекция за строителен контрол в Благоевград, без чиято санкция кметството е с вързани ръце. "Работим по проблема с нелегално пребиваващи в Петричко роми от други краища на страната ни от близо две години, но процедурата е много трудна. Така наречените пришълци не са много, по този въпрос се спекулира напоследък от политически лидери", категоричен е заместник-кметът Христо Георгиев. Той обаче не можа да посочи приблизителния брой на населилите се в нерегламентираната "Шекер махала".

Срещу ромите, временни заселници в Петрич, роптаят не само политиците, но и всички редовни данъкоплатци. Преди дни от централата на ВМРО-НИЕ в Петрич поставиха ултиматум за прочистване на южния град от заселниците, голяма част от които са криминално проявени, а също така да бъдат премахнати и примитивните им жилища, изградени върху общински и частни терени.

"Да се съборят незаконни постройки в ромска махала е повече от невъзможно, тъй като преди да се прибегне го принудителни мерки обитателите трябва да се информират. Те обаче нямат адресни регистрации, заселили са се в земи, които не са в регулация", заяви заместник-кметът Христо Георгиев.

Ромите в махалата не искат и да чуят някой да им събаря колибите. "Ако ги блъснат, ние пак ще си построим по една, две стаички", казва живеещият в "Шекер махала" Илия. Той признава, че събратята му идват в Петрич, защото е близко до Гърция. От южната ни съседка те си набавят гуми и кабели, които горят в полето за добиване на метали и други вторични суровини. От пет големи гуми се вадят по 20 лева дневно, може и повече, твърдят представителите на незаконния катун в Петрич.

Обществена тайна в района е, че чуждите роми са повече от 3000.