/ БГНЕС
Строги мерки за сигурност заради новогодишните тържества в цялата страна
100139
Строги мерки за сигурност заради новогодишните тържества в цялата страна
  • Строги мерки за сигурност заради новогодишните тържества в цялата страна
Стотици полицаи ще бъдат на крак в цялата страна за посрещането на новата година. Властите прилагат специални мерки за сигурност около местата, където ще се проведат новогодишните концерти. Ще има контролнопропускателни пунктове и няма да се допускат лица с оръжия, в нетрезво състояние и носещи пиротехника.
 
През 8 пропускателни пункта ще минават всички, които искат да посрещнат Нова година на площад "Александър Батенберг" в София. Освен това улиците към площада ще бъдат завардени от полицейски сили, съобщи Борислав Муеров-началник на Охранителна полиция в СДВР.
 
Няма да бъдат пускани хора, които носят бутилки, оръжие и пиратки. Всеки, който се опита да внесе пиротехника на площада ще бъде глобен между 500 и 2500 лева. Обемистите багажи ще бъдат обискирани.
 
Охрана от полиция ще има не само на площада, а и на всички ключови места в София.

София посреща 2019 година с концерт под звездите
 
В Пловдив със заповед на кмета е забранена продажбата и употребата на пиратки. В Стара Загора са предвидени повече полицаи в новогодишната нощ, а същото важи и за Велико Търново, където ще помагат и частни охранителни фирми.
 
От националната полиция отчитат 19 на сто намаляване на грабежите. Този тип престъпленията стават основно вечер, по тъмни улици, по които няма хора. За това от МВР съветват хората да не носят много пари или ценности в себе си. От вътрешното ведомство съветват всички търговци, които ще работят в нощта на Нова Година да ползват т.нар. нощни гишета, защото по този начин при опит за обир, нападателите нямат пряк достъп до оборота.
 
Колкото до кражби на коли, от МВР съветват да не се оставят работещи автомобили без надзор. Така най-често стават кражби.
 
Промяна в движението в София заради новогодишния концерт

Екипи на пътната полиция ще регулира движението по магистралите. От МВР съветват прибиращите се към столицата след Нова Година да обмислят и алтернативни маршрути, за да не се получава струпване по магистралите.
 
Пътните полицаи ще следят да не се кара в аварийните ленти и съветват всеки, попаднал в колона да стои в нея.
 
Утре от 14:00 ч. ще бъдат спрени камионите по основните пътища.
 
В столицата още днес от обяд започва проверка на автомобили и шофьори за документи, алкохол и наркотици. Най-засилено ще е присъствието в Студентски град.
А заради очаквани снеговалежи също ще бъдат взети мерки в цяла софийска област. Най-засилен трафик се очаква на 2 януари.
 
Интересна тенденция напоследък - шофьорите от drink and drive да нямат книжки или пили да карат. Случаите са малко, но от МВР съветват всеки, който ще ползва такава услуга да внимава на кого се доверява да кара колата му.
 
До момент са проверени над 4000 обекта, в които се продават пиротехнически средства. Установени са 9 нарушения, а над 6000 опаковки са иззети.

За осигуряване на нормалния превоз на гражданите в София на 31 декември 2018 г. срещу 01 януари 2019 г. се организира нощно движение на градския транспорт, съобщиха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

В Новогодишната нощ по два трамвая ще се движат на интервал между 31 и 50 минути. На интервали между 34 минути и 50 минути с по два тролейбуса ще бъде движението на тролейбусния транспорт. Автобусната линия номер 83 ще се движи с по три рейса на интервал от 45 минути. Автобусите с номера 102, 310 и 213 ще се движат две две коли на интервал между 50 и 65 минути. Автобусните линия 85 и 285 ще се движи един рейс на интервал 80 минути, посочват от ЦГМ.

На 01.01.2019 г. (нощта на 31.12.2018 г. - срещу 01.01.2019 г.) нощните автобусни линии номера 1, 2, 3 и 4 ще работят по променени маршрути, допълниха от ЦГМ.

На 31.12.2018 г. срещу 01.01.2019 г. се организира нощно движение на метровлаковете. Влаковете по маршрута от МС "Младост 1" до МС "Витоша" ще се движат на интервал от 20 минути. Тези по маршрут МС "Младост 1" - МС "Бизнес парк София" - на интервал 40 минути. Метровлаковете по маршрута от МС "Младост 1" до МС "Летище София" ще се движат на интервал 40 минути, се посочва още в съобщението.
БТА