възстановяване за 2 дни на пациенти с пластика на кръстни връзки
възстановяване за 2 дни на пациенти с пластика на кръстни връзки / Болница Тракия
Те се оплакват от поискано допълнително заплащане на услуги и такси
Стотици сигнали от недоволни пациенти са постъпили в агенция "Медицински надзор" от началото на годината досега, съобщава NOVA. Най-често пациентите се оплакват от качеството на оказаната медицина грижа като например назначени, но непроведени прегледи и изследвания или грешна диагноза. Много от сигналите до изпълнителната агенция “Медицински надзор" са за поискано допълнително заплащане на услуги и такси, които не са регламентирани.

През лятото двегодишната Мия е приета в болница заради бактериално възпаление. Още преди постъпването й майка й настояла да е до нея по време на всички манипулации.

„Защото ти си всичко за него в тази непозната среда.  То е болно, стресирано. Хора с бели престилки го боцкат, правят му манипулации”, разказва майката на детето – Стефка. Медиците проявяват разбиране към жената. При едно от изследванията обаче тя остава неприятно изненадана.

„Трябваше да й се вземе венозно кръв за контролни изследвания. Бяха се събрали всички лекари, заедно с шефката на неврологичното отделение. Тя се обърна и ме помоли да напусна. Казах, че няма да напусна, а тя каза, че в такъв случай няма да й бъдат взети контролни изследвания”, разказва още Стефка. Така тя решава да сезира агенция "Медицински надзор".

От началото на годината там са постъпили общо 803 сигнала. Контролните органи са направили 683 проверки, като при половината от тях са установени нарушения.

„Не при всяка проверка се установяват нарушения. Има случаи когато пациентът счита, че са му нарушени правата, но се оказва, че това не е точно така”, обясни директорът на агенцията Росен Иванов.

Пациентите сезират контролните органи  за неточна документация, като най-често става въпрос за липса на информирано съгласие. Сигнали има и за нерегламентирано доплащане за придружител, за информационно обслужване и още.

„Искат плащане за изследвания, които са предвидени в стойността на клиничната пътека. Така че ако се платят от пациента, ще има двойно заплащане”, заяви още Иванов.
Адвокатската практика показва, че некачественото лечение и начислени допълните такси вървят в пакет и с други проблеми.

„Често  тези оплаквания са съчетани с лошо отношение”,  заяви адвокат Мария Шаркова. Според проучване на адвокатката, от 2017-та досега близо 40% от наказателните постановления са били обжалвани.  От тях се отменят около 65%, които са на обща стойност 900 хил.лв.

И макар по сигнала на Стефка  да не са установени нарушения, тя не съжалява, че е потърсила правата си.