Стотици излязоха на протести срещу добива на шистов газ
Стотици излязоха на протести срещу добива на шистов газ / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова, DarikNews.bg, Добрич
Репортаж от протеста в София, Деа Манолова
47975
Репортаж от протеста в София, Деа Манолова
  • Репортаж от протеста в София, Деа Манолова

С бели шапки и възгласи „Нона Караджова и Трайчо Трайков - на затвор” започна протестното шествие срещу шистовия газ в столицата.

Стотици излязоха на протести срещу добива на шистов газ
netinfo

В протеста в София се включиха над 200 души, които тръгнаха от Министерство на околната среда и водите, минаха през парламента и стигнаха до Министерство на икономиката. Протестиращите настояват да се забрани използването на технологията хидравлично разбиване. Освен това те искат българските закони да бъдат променени така че да има контрол над нефто- и газодобивните технологии.

Един от инициаторите на протеста - Ангел Славчев, обясни, че настояват за мораториум върху технологията за добива и проучване на шистов газ и в подкрепа на искането вече има събрани над 10 000 подписа. Той обясни, че технологията е много опасна и ще доведе до необратими последици. По думите му засега протестиращите не успяват да постигнат диалог с правителството.

Стотици излязоха на протести срещу добива на шистов газ
netinfo

Над 200 души от Добрич, Варна и Каварна също протестираха в центъра на Добрич срещу проучванията и добива на шистов газ в България. Организатори на проявата бяха Инициативен комитет „Добрич против добива на шистов газ” и група граждани.

Пред сградата на общината протестиращите прочетоха декларация, адресирана до президента на България, премиера и председателя на Народното събрание. В документа те посочват , че искат незабавно налагане на мораториум върху използването на технологията „хидравличен удар” и спиране на всички открити процедури за проучване и добив на природен газ, прекратяване на концесии с компании, които биха използвали този метод до приемането на закон, забраняващ използването на тази технология.

Стотици излязоха на протести срещу добива на шистов газ
netinfo


Протестиращите настояха за приемане от Народното събрание на закон до 31 януари 2012 г., който да забрани  използването на технологията хидравличен удар на територията на България.

Русе също бе част от националния протест срещу добива на шистов газ в България. От 19.00 ч. на Централния площад пред Съдебната палата се проведе Мърморещ протест със свещи „Да им настръхнат косите”.