„Благодарение на достойното участие на българските военнослужещи в мисии и операции на НАТО и Европейския съюз в различни части на света днес България е желан партньор за съвместни подготовки и тренировки. Благодарение на Вас, Българската армия заслужи уважението на нашите съюзници и партньори“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в приветствието си към командирите на националните контингенти, които участват в мисии и операции на НАТО и ЕС, съобщиха от пресцентъра на военното министерство.

Министър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздравиха чрез видеоконферентна връзка националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали по повод 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Във видеоконферентната връзка участва и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.

Стоянов: За състоянието на армията трябва да се срамуват онези, които внушаваха, че друг ще ни пази

„Благодаря Ви, че изпълнявате воинския си дълг и своите отговорности професионално и непоколебимо, със самочувствие, с достойнство и с решимост и допринасяте за утвърждаване авторитета на Българската армия и страната ни в международна среда“, изтъкна министър Стоянов.
 

Димитър Стоянов
пресцентър, Министерството на отбраната


„Съвременната среда за сигурност е силно усложнена, динамична и трудно предвидима, а националната сигурност излиза отвъд защитата само на държавните граници. Затова участието на контингентите от въоръжените сили в международни мисии и операции е ключов фактор не само за издигане авторитета на България, но и за повишаването на способностите на Българската армия като част от мисиите на международните сили за поддържане на сигурността“, посочи още министърът на отбраната. Той пожела на военнослужещите здраве, висок боен дух, успешно изпълнение на текущите задачи и спокойно завръщане, след приключване на мисиите