Таско Ерменков
Таско Ерменков / БГНЕС
Статус на депутата от БСП Таско Ерменков във фейсбук за изборите за президент в Русия предизвика напрежение в парламента и доведе да размяна на реплики и скандали.
 
„Днес Крим гласува за президент на Русия. Обидени от анексията на Русия над 90% там от гласувалите са за Путин. Ало, САЩ, ФРГ, Франция, ЕС, в края на краищата чухте ли гласа на хората в Крим? Всъщност това е без значение. Чули или не - Крим каза своята тежка дума, а вие, както го беше казал Христо Ботев: "...а вий... вий сте идиоти!“, гласи написаното в социалните мрежи от Ерменков.
 
Това изказване стана повод в декларация пред пленарната зала ГЕРБ да поискат обяснение дали това е позиция на БСП, или само на Таско Ерменков.

„Тренд“: Електоралните нагласи на българите
 
Разбирането на ГЕРБ е, че отношенията между България и Русия трябва да стъпват на прагматична и взаимноизгодна основа, а не да се базират на чувства, каквито са любовта и омразата, заяви в декларация от името на парламентарната група депутатът от ГЕРБ Тома Биков.
 
Изказването на Ерменков нарушава българския национален интерес и саботира прагматичната основа, на която би трябвало да се изграждат българо-руските отношения“, подчерта Тома Биков.

Отстраниха Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента
 
Според ГЕРБ това изказване продължава една опасна антиевропейска тенденция, която се развивала от две години в най-голямата опозиционна партия в България.
 
САЩ, Германия, Франция и целия ЕС са наречени идиоти. Припомняме, че именно тези държави и ЕС като цяло са основен и единствен гарант за националната сигурност на България, така и за икономическото и социално развитие на страната“, посочи Биков и заяви, че в изказването на Ерменков се изразява пълна подкрепа за анексията на Крим от страна на Русия, което противоречи на българската държавна позиция, но и на българския национален интерес.

БСП сезира КС за отстраняването на Валери Жаблянов
 
„Оставяме без коментар последните изборни резултати в Русия, както не сме си позволявали да коментираме изборни резултати, в която и да е държава извън нашата“, каза той.
 
Използването на името на един от най-големите български поети Ботев в контекст, който няма нищо общо с творчеството му или идеите, които изповядва, говори за литературна и функционална неграмотност“, смята Биков.
 
„Таско Ерменков става част вече от вашата комунистическа партия за излизане от НАТО и ЕС“, заяви от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

ГЕРБ иска оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента
 
Не се забави и отговорът на Таско Ерменков, който определи критиките на ГЕРБ към него като безсилие на управляващите да избягат от скандалите, които те творят.
 
„Да измислят такива, да ги тиражират, за да стане ясно на всеки българин, че тази партия отдавна трябваше да слезе от власт“, заяви депутатът от БСП и допълни:
 
Това, което пиша аз във фейсбук, го пиша вечерно време по къси гащи, с фланелка и на компютъра на коленете си така, че няма как да бъде партийно мнение това нещо“.
 
Той бе категоричен, че това не е начин за водене на политика. „Скандалите, които тресат обществото - НЗОК, ЧЕЗ, Законът за НК, няма как да ги замажат с един Таско Ерменков“, каза той.
 
„Вместо да се занимаваме с важните проблеми на България, вместо да търсим как да се решават тези проблеми, които вече са в ущърб на националната сигурност като ЧЕЗ, търсим начин, по който да окаляме хората, които ще покажат истината за ЧЕЗ. Тази истина ще стигне до Европа“, смята още Ерменков.