/ БГНЕС, архив
Пети пореден месец електоралната структура на основните политически сили се запазва. ГЕРБ печели подкрепата на 21,1 на сто от всички пълнолетни български граждани, а БСП остава на втора позиция с 18,4 процента. Третата позиция е на ДПС с 6,6 на сто. Обединените патриоти биха получили подкрепа от 5,1 на сто. Това показва първата част от проучването на изследователския център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" относно нагласите на българите спрямо основните партии, личности, българското председателство на Съвета на ЕС и икономическото положение. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани между 1 и 7 март.
 
Реформаторският блок продължава да пази инерция, набирайки 1,6 на сто от всички анкетирани. Със сходен резултат са "Воля" и "Да, България".
 
Сред лидерите на политически партии Бойко Борисов събира най-високи стойности на положително отношение (39 на сто), следван от Красимир Каракачанов (38 процента) и Корнелия Нинова (27 на сто).

Запазват се по-скоро положителните очаквания към икономическото положение на страната и жизнения стандарт. Пореден месец без съществена промяна в електоралните нагласи на българите и отношението към основните партийни лидери констатират от "Тренд".
 
Според данните след тримесечен тренд на спад в оптимистичните очаквания на българите, в проучването от март, нивата на оптимизъм се възвръщат на стойностите, регистрирани и през ноември 2017 г. - 53 на сто твърдят, че са оптимисти за развитието на България срещу 36 на сто, които са по-скоро песимистично настроени. Обяснението на подобна динамика можем да търсим в сезонната смяна, тъй като традиционно по-студените месеци повишават нивата на песимизъм, но за сметка на това първите по-топли пролетни дни често носят усещането за повече оптимизъм, коментират анализаторите.
 
През последните пет месеца се запазват и по-скоро положителните очаквания за икономическото положение в страната и за личния жизнен стандарт. Най-голям дял от българите обаче остават на мнението, че не очакват промяна нито в икономическото положение в страната (44 на сто), нито в жизнения си стандарт (50 процента).
 
Два месеца след началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, 43 на сто следят новините около него, а 52 на сто не го следят.

40 процента са на мнение, че страната ни се справя с председателството, а 17 на сто са на обратното мнение.
БТА