/ БГНЕС, архив
Състоянието на космонавта Георги Иванов е стабилно, съобщиха от Военномедицинска академия (ВМА). Вчера първият българин, излетял в Космоса, беше приет в болницата в тежко състояние след инсулт.
 
Първият български космонавт Георги Иванов е в болница

Няма неблагоприятен прогрес в мозъка на пациента, показват резултатите от скенера, който е бил направен този следобед, уточниха за Дарик от ВМА. Към момента прилагането на успокоителни е спряно.
 
Очаква се до 24 часа първият български космонавт да бъде достатъчно контактен, за да бъде направена оценка на състоянието му от невролози.

Георги Иванов беше приет вчера по спешност след като се почувствал зле. Близките му съобщили пред лекарите, че в неделя той се подхлъзнал и си ударил главата, но не е губил съзнание.

Според медиците Иванов вероятно е получил временно нарушение на кръвообращението в мозъка вследствие на микротромбози.

76-годишният Иванов е генерал-лейтенант от БНА, служил е като военен пилот. На 10 април 1979 г. той участва в космически полет с кораба "Союз 33", заедно с руския космонавт Николай Рукавишников. Двамата прекарват в орбита около Земята 1 ден, 23 часа и 1 минута и са принудени да се върнат, тъй като, поради технически проблем, "Союз 33" не успява да се скачи с орбиталната станция "Салют-6".