Първият български космонавт Георги Иванов тази сутрин е бил приет във Военномедицинската академия в столицата със съмнение за мозъчен инсулт. Състоянието на 76-годишния пациент към момента е стабилизирано, опасността за живота му обаче остава, съобщиха лекуващите го медици.

В момента Иванов е на изкуствена вентилация в медикаментозен сън. Още снощи той е претърпял битов инцидент, при който е наранил рамото и главата си. Според лекарите въпросният инцидент е резултат от първите смущения в мозъчното кръвообръщение, предшестващи инсулта.

Най-малко след 24 часа обаче ще бъде направен контролен скенер, който ще изясни каква степен от мозъка е поразена и какви биха били евентуалните последствия за Георги Иванов. Медиците отказаха да се ангажират с прогнози на този етап от лечението.

Георги Иванов е първият български космонавт. Роден е в Ловеч на 2 юли 1940 година. На 1 март 1978 г. e избран за космонавт във втората група от програмата „Интеркосмос". Обучава се в Центъра за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“.

На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“, с международен екипаж, с командир на полета Николай Рукавишников.

В Космоса Георги Иванов прекарва 1 ден, 23 часа и 1 минути.