/ iStock/Getty Images
Сред избирателите в Омуртагско са и двама столетници, жители на две села в общината. Емине Ереджебова от село Обител и Шакир Даудов от село Долно Козарево не са пропускали да упражнят вота си досега, разказаха членовете на секционните избирателни комисии в населените места.

На 30 декември тази година Ереджебова ще навърши 101 години, а Даудов отпразнува 100-годишния си юбилей на 16 септември.

Гласът на жената, която си изяде разписката от вота, е валиден

На тези избори, баба Емине, която е най-възрастния жител на общината, обаче не отиде до урната. Кметът на селото Фикрет Ереджебов разказа, че от няколко дни не се чувства добре и за първи път в живота си ще пропусне да даде гласа си. Възрастната жена се грижи сама за себе си, синът й живее в Турция, заедно със семейството си и само през летните месеци се връщат в България. За местните хора тя е пример със своето трудолюбие и човечност.

Шакир Даудов, живее на около 150 метра от сградата на читалището на Долно Козарево, където е ситуирана избирателната комисия. Изчаква синът му да приключи работа и тръгва към урните, за да се чувства по-сигурен при придвижването. Кметът селото Ерхан Яхов разказа, че дядото не пропуска слънчев ден и излиза на пейката пред дома си - за разходка и за раздумка с преминаващите съселяни.

ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност

"Шакир е в добро здраве за възрастта си. Трудно чува, но вижда добре. Справи се с машината. Той е грамотен човек, трудовият му стаж е преминал в местното училище /когато в селото е имало такова", коментира управникът.
БТА