Към 16 часа избирателната активност на изборите за президент е 25,72 на сто, а в изборите за народни представители е 25,58%. Това съобщи Росица Матева, говорител на ЦИК.

За сравнение на изборите през юли активността към 16 часа се е движила малко над 27%. 59 машини за гласуване са спрели работа - днес 52 и 7 вчера.

МВР с важни данни за изборната обстановка в страната

Към 16 часа най-високата избирателната активност е била регистрирана в 23 РИК - София - 32.74% от хората са гласували за президент, а 32.57% са пусналите бюлетина за депутати, съобщи още говорителят на ЦИК. Най-ниската активност е отчетена в Кърджали, където едва 19.06% от гласоподавателите са дали своя вот за държавен глава, а 19.03% за парламент.

активност
ЦИК

Предходната избирателна активност бе отчетена от ЦИК в 11 часа. Тогава тя беше 8.62% за президент и вицепрезидент, а за народни представители своя глас бяха дали 8.59%

"Това е рекордно ниска активност на избори, въпреки, че има известно повишаване на активността в следобедните часове. От сега е ясно, че активността, която ще отчетем в края на деня няма да надхвърли или в най-добрия случай, ще бъде около 40 на сто. Ако продължи да се гласува с темпото до сега, вероятно ще бъде и по-ниска", коментира от своя страна другият говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Ниската избирателна aктивност, Томов отдава на фактът, че гласуваме за трети път тази година, а и на пандемията от COVID-19.

"Никога досега в София не е имало най-висока активност в страната. Близките числа показват, че хората искат да гласуват и за президент и за парламент. Това е най-логичната хипотеза. За пореден път излиза област Кърджали с най-ниска активност, където са гласували около 19% от избирателите. В Пловдив-град активността също е под средното за страната", коментира още Цветозар Томов.

Росица Матева допълни, че избирателната комисия е взела решение за образуване на административно-наказателна процедура срещу един от политическите лидери, който по-рано през деня наруши тайната на вота като съобщи за кого е пуснал бюлетина.

Глоба за кандидат-депутат, агитирал в деня на вота

"Над 110 са постъпилите жалби и сигнали, сред които много за агитация във Фейсбук, които ние не разглеждаме, както и срещу сайтове, които обявяват резултати от гласуването", обясни Матева.

Сред тях има и такива за агитация по Вайбър. "Избиратели обясняват, че получават по Вайбър съобщения, без да са предоставяли телефонните си номера", заяви говорителката и обясни, че ЦИК няма контрол над мобилното приложение.

Матева уточни по повод случая с жена, която е изяла контролната разписка след гласуване, че гласът е валиден, тъй като е записан в машината. "СИК е съставила протокол и ще бъде отразено, че има един глас, който трябва да бъде отчетен, за който няма да има контролна разписка", обясни тя.