Глобата е в размер от 300 до 1000 лева
ЦИК установи нарушение при един от кандидат-депутатите, който веднага след гласуването обяви за кого е пуснал бюлетината си и така по същество е нарушил тайната на вота и е извършил агитация.

"Това е началото на административно-наказателна процедура и ще трябва да се състави акт за административно нарушение и евентуално да се издаде наказателно постановление", съобщи в ефира на NOVA Росица Матева, говорител на ЦИК.

"Глобата зависи от преценката на административно-наказващия орган. Мисля, че в едната от хипотезите беше между 300 и 1000 лева и между 1000 и 5000 в другата хипотеза, но зависи в която от двете ще бъде съставен актът", коментира още тя.

13 досъдебни производства и 704 преписки за нарушение на изборния процес

"Призовавам всички водещи политици да се въздържат да споделят вота си, тъй като това е нарушение", заяви по-рано през деня Цветозар Томов от ЦИК.

ЦИК: Над 8% е избирателната активност към 11:00 ч. в страната

66 са постъпилите жалби и сигнали. Те са основно за агитация в социалните мрежи, за неносене на маски от членове на секционни комисии и др. В 39 секции в страната се е наложило преминаване към гласуване с хартиени бюлетини поради възникнали проблеми с машините. В седем секции машините не са проработили още в предизборния ден.

"Гласуването в секциите в Австралия и в Нова Зеландия вече приключи и започнаха да пристигат първите резултати. Гласуването в секциите в чужбина тече спокойно, нямаме данни за фрапиращи нарушение към момента", уточни Томов.
БГНЕС