/ ThinkStock/Getty Images
От началото на предизборната кампания до 13.00 часа днес в страната са образувани общо 704 преписки и 113 досъдебни производства, свързани с извършени престъпления и нарушения във връзка с изборния процес, съобщиха от прокуратурата.

Двайсет и седем са преписките за нарушения, касаещи изборите за президент и вицепрезидент, по 13 от тях са били образувани досъдебни производства. Във връзка с изборите за Народно събрание са били образувани 677 преписки и 100 досъдебни производства.

В апелативните райони на София и Варна има образувани по едно досъдебно производство във връзка с изборите за президент и вицепрезидент, а в Апелативен район - Пловдив, са 11.

По отношение на изборите за Народно събрани в Апелативен район - София, са били образувани 38 досъдебни производства, в район Бургас - 30, в район Пловдив - 13, в район Варна - 12, а в район Велико Търново - седем. Привлечени в качеството на обвиняеми са били двама души.

С оглед липса на събрани от органите на МВР данни за извършени престъпления са били постановени 20 отказа за образуване на досъдебни производства във връзка с вота за президент и вицепрезидент, а 471 са отказите, касаещи изборите за Народно събрание, допълват от прокуратурата.