/ dariknews.bg
Проверяват луксозните имоти и автомобили на всички от ОПГ-то
Шестима ало-измамници от българо-румънска организирана престъпна група са били закопчани при съвместна операция на нашите правоохранителни органи и на румънските под наблюдението на Евроджъст, съобщиха от Спецпрокуратурата и МВР.

Акцията е била проведена вчера на територията на България и Румъния.
 


Тарторът на бандата е българин, трима от задържаните "мулета" са спипани в София и Перник на 10 декември, а другите трима в хостел в Букурещ, разкриха на брифинг от Спрецпрокуратурата и СДВР. Измамниците са свили от жертвите 150 хил. лв., както и златни бижута. 14 адреса са претърсени, иззети са 12 , около 90 мобилни телефона, както и над 100 сим-карти, наред с пари и златни накити.

"Всички жертви са от България, на случаен принцип са набелязани. Сим-картите са закупени от Румъния", разясни прокурор Валентина Маджарова. Ръководителят на ОПГ-то е българин, той е неосъждан. За момента имаме 8 пострадали, има събрани доказателства и за други, всичко е в процес на доказване. Ще се обединят дела, ще станат повече жертвите", коментира Маджарова.

"Смело мога да кажа, че упражняват професията "измамник", обясни спецпрокурорката, потвърждавайки, че всички от бандата нямат трудова дейност. "Живеят в много луксозни жилища и карат скъпи автомобили", добави тя.

Затова прокуратурата и полицията ще ангажират всички контролни органи в държавата, включително и ДНСК, за да се проверят имотите им дали са законно построени и отговаря ли луксът, при който живеят, на доходите им. 

Престъпната група е измамила поне 8 души, като има доказателства, че бройката може да набъбне. Най-голямата предадена сума е около 30 хил. лв., а у тях са били намерени освен различни суми пари, много сим-карти, така също и златни накити, които някои от измамените са предавали на "мулетата", разкриха още прокурор Маджарова и гл.комисар Николай Хаджиев, директор на "Националната полиция".

Технологичният процес е бил изнесен изцяло в Румъния, откъдето са извършвани обажданията, най-често с традиционното представяне, че се обажда полицай и търси съдействие за телефонна измама, разказа прокурор Маджарова.

Днес наблюдаващият прокурор ще внесе искането в съда по чл. 64 от НПК за мерките на арестуваните.

От началото на 2020 ало-измамите драстично са намалели, като до момента те са само 17 срещу 200 за миналата 2019 г., обобщи шефът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.