/ БГНЕС
Специализираният съд гледа мерките на Евгения и Николай Баневи, след като САС остави двамата в ареста на 13 декември 2018 г.

Съдебни изпълнители правят описи за запор на имотите на Баневи

Семейството бизнесмени бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура на 6 декември 2018 г. Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер. Според прокуратурата, от 2005 г. до задържането им в Ница, Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв.

Баневи остават окончателно в ареста
 
Майката на бизнесмена Мария Банева също се сдоби в обвинение. 77-годишната жена отговаря за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари. Мария Банева остана на свобода срещу 10 хиляди лева гаранция.
 
Николай Банев окачестви процеса срещу семейството му с фразата "крадецът вика дръжте крадеца". Основната част от свидетелските показания нямат нищо общо с истината, която е свързана с публични акционерни дружества, има колективни органи за управление. Конкретно „Полимери” и „Елма” имаха заместник-директор, който отговаряше за защитата на акционерите. Той е контролиран директно от КФН. Акциите бяха едни от най-търгуваните на БФБ, добави Банев.

Николай Банев смята разследването срещу него за „селска вечеринка“
 
В „Полимери” имаше над 2000 акционери. Как си представяте, че ще правят това, което Николай Банев има каже, коментира още той.
 
 
БГНЕС