Специалист съветва какво да правим при херния
Специалист съветва какво да правим при херния / ThinkStock/Getty Images
Специалист съветва: При херния спортът е препоръчителен
88504
Специалист съветва: При херния спортът е препоръчителен
Специалист съветва: При херния спортът е препоръчителен
  • Специалист съветва: При херния спортът е препоръчителен
  • Специалист съветва: При херния спортът е препоръчителен

При херния спортът не е противопоказен, а е препоръчителен. Съвременното схващане дори е, че пациенти, диагностицирани с херния, докато бъдат оперирани, е хубаво да се натоварват физически. Съветът отправи пред Дарик един от най-добрите коремни хирурзи в България доц. Теодор Атанасов, началник на Клиниката по лапароскопска хирургия в столичната болница „Софиямед." Медикът изтъкна, че при всеки човек има генетична предпоставка да развие херния или да не развие. Ако обаче един човек е предразположен към това заболяване, дори да се пази, не значи, че няма да го развие.

Има различни схващания и теории, но най-съвременните схващания са, че това е заболяване на съединителната тъкан и е свързано с определени комбинации на различните типове колаген при всеки човек, като съответно и при всеки род. Това е генетична предпоставка човек да развие херния. Самото заболяване не се предава генетично в семейството, а се предава предпоставката за неговото развитие на базата на това, че съединителната тъкан в тази тъкан е малко по-разтеглива, уточни специалистът.

За дигането на тежко и дали от това може да се получи херния, доц. Атанасов заяви, че това е вярно дотолкова, доколкото тези хора, които са с по-разтегливи тъкани, когато вдигат тежко, по-рано ще развият херния, но ако се пазят, това не означава, че няма да я развият.

"Много хора се занимават с фитнес, с вдигане на тежести, малка част от тях стигат до операции за хернии и общото мнение е, че това не се дължи на спорта. Напротив, съвременното схващане е, че даже и пациенти с диагностицирани херниални дефекти, докато бъдат оперирани, е хубаво да правят физически упражнения, за да се натоварват физически. Защото това укрепва мускулатурата, повишава обемът й, заздравява обвивките на мускулите и заздравява коремната стена, което води до по-бавно разширяване на дефектите и съответно корекцията е по-лесна за хирурзите", каза доц. Теодор Атанасов и препоръча да се спортува.