Социологът Цветан Томов: ГЕРБ ще е малкият печеливш на местните избори
Социологът Цветан Томов: ГЕРБ ще е малкият печеливш на местните избори / netinfo

ГЕРБ ще е малкият печеливш, а БСП – малкият губещ, на предстоящите местни избори в България. Те ще покажат неустойчивостта на сегашния политически модел и картината по места ще бъде много противоречива.

Това прогнозира пред Дарик в Казанлък социологът от агенция СКАЛА Цветозар Томов.

Според него на изборите през октомври ще спечелят тези, които не се свързват с далаверите на местно равнище. Голяма част от хората, които ще гласуват на местните избори ще гласуват не за конкретна партия, а в зависимост от конкретната компилация на интереси, в конкретната община. Томов прогнозира появата на странни коалиционни образувания по места.

ГЕРБ е типична популистка формация, която ще износи своя електорален ресурс още през тази година, както това се случи с местните коалиции през 2003-та година, донякъде с “Атака” през 2005-та и още по-рано с НДСВ, каза социологът.

Тазгодишните местни избори щели да се решават на база съчетаването на различни интереси и не в резултат на имиджови кампании.

Според Цветозар Томов, формулата за успешен кмет е: “приятен човек, на възраст между 40-50 години, неоцапан с власт до момента, контролиращ медиите и бизнеса в града”.