/ iStock/Getty Images
Сметната палата изпрати на прокуратурата окончателния одитен доклад за извършения одит за съответствие при сключването и изпълнението на договори по Закона за обществените поръчки от „Монтажи“ ЕАД за периода от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2020 г. за наличие на данни за престъпление.

Заедно с доклада са изпратени и одитните доказателства към него. Докладът е изпратен и на Държавна агенция „Национална сигурност“ и е уведомена Националната следствена служба, съобщиха от палатата.

Сметната палата: Търговските дружества не са контролирани ефективно

Поради образувано досъдебно производство данни от одитния доклад не могат да се огласяват до приключването на наказателно производство. Затова одитният доклад ще бъде публикуван на интернет страницата на институцията веднага след приключването на наказателното производство.

Комисията по ревизията ще работи по 17 приоритета, сред които АПИ, ББР и разходи за СРС-та

Одитът бе възложен на Сметната палата с Решение от 25 февруари 2021 г. на 44-то Народно събрание. Във връзка с това председателят на Народното събрание е уведомен, че приетият окончателен доклад ще бъде предоставен в парламента след приключването на наказателното производство и едва тогава ще има правна възможност да бъде разгледан.

Одитният доклад е изпратен също на изпълнителните директори на „Монтажи“ ЕАД и на „Държавна консолидационна компания“ ЕАД за изпълнение на препоръките на Сметната палата.
БГНЕС