Част от къща се срути в центъра на Пловдив. Причината - изкопни дейности за строеж до сградата, посочва NOVA.

По време на инцидента в къщата е имало хора. Мощен тътен и силен трус разтърсили двуетажната къща. Вътре били майка и син. Първо се срутила стената на една от стаите, до която спял синът.

„Аз спя и чувам някакво сътресение, нещо се случва. Скочих веднага да видя какво става и видях, че една от стените е паднала, по най-бързия начин изведох майка ми навън”, разказва Ангел Будаков.

Срути се част от къща в центъра на Пловдив

Майката разказва, че е много стресирана. Всичко, което е имала, е останало под руините. Срутването е станало минути след като работници си тръгнали от обекта. Вчера те набивали метални подпори,за да укрепят старата къща, която според строителите е без основа и е паянтова.

Според строителния предприемач Иван Христозов не може да става дума за техническа грешка.

„Просто самата сграда е стара, изгнила. Няма никакви основи. Може да се получила грешка при изработването на проекта, не и при нас”, казва той.

Потърпевшите смятат, че именно изкопът е причината за случилото се. Според инвеститора на обекта всичко е спазено по закон. Изкопните дейности са започнали преди три дни. Разрешителното за строеж е издадено от община Пловдив преди три месеца. Регионалната дирекция по строителен контрол започва проверка.

Семейството, останало без покрив и дрехи, е прекарало нощта при приятели.

„Аз съм поел ангажимента към семейството и ще им предоставя личния си апартамент”, казва Христозов.

Къщата е опасна за обитаване и трябва да бъде веднага съборена. Това е становището на експертите.

По случая вече има задържан. Това е техническият отговорник на обекта. Той е арестуван за 24 часа.
nova.bg