/ iStock
Неправомерно харчени десетки хиляди левове разкри Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в държавното дружество “Национална компания индустриални зони”.

Сред любопитните придобивки се открояват покупката на бижута, златни изделия, парфюми, козметика, дрехи, слънчеви и диоптрични очила, домашни потреби и посуда. Харчовете са представени като "Представителни разходи", но според АДФИ те не попадат в техния обхват. Наложило се близо 50 хил. лева да бъдат възстановени по сметките на държавното дружество от един от директорите, показва докладът от финансовата инспекция на НКИЗ. Неговите данни обаче са заличени.
 

доклад АДФИ
АДФИ



В доклада фигурира и друг харч, който е в размер на над 14 хиляди лева, част от който обаче е с погасена давност поради изтекъл срок. С тези пари са закупувани ваучери за магазин за обувки, облекло, уреди за затопляне на храна, люлка, шезлонг, кафе машина и др. предмети, които не попадат в определените от закона разходи.
 

доклад АДФИ
АДФИ



В един от случаите е закупена картина за над 3 хиляди лева. Отчитани са и нощвуки в хотели, за които не са предоставени документи за командировки.

Проверката обхваща периода юни 2019 г. - юни 2023 г., като установените от АДФИ вреди са в размер на над 126 хиляди лева. В този период право на представителни разходи са имали 17 души, които са били в ръководството на НКИЗ.

Подробно с доклада може да се запознаете тук:
 

ДИД1-СФ-18-1 by DarikNews.bg on Scribd



Част от констатациите в доклада от проверката на АДФИ са били оспорени. Така например за люлката е обяснено, че е купена за новороденото бебе на важен бизнес партньор на държавната НКИЗ, а кафе машината е била предназначена да прави ободрителни напитки за клиентите на компанията.

От края на май тази година “Национална компания индустриални зони” е с ново ръководство.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня