Ситуацията в Габровско след поройните дъждове
Ситуацията в Габровско след поройните дъждове / DarikNews.bg, Дарик Габрово

Обилните валежи, паднали на територията на община Габрово през последните две денонощия, нанесоха сериозни поражения на пътната инфраструктура. На спешните телефони на Община Габрово не са получени сигнали за пострадали граждани. Все още без електричество са осем села в общината - Кметовци, Съботковци, Цвятковци, Вълковци, Радешковци, Черневци, Трапезковци и Боженци.

Вследствие на валежите нивото на реките Янтра, Овчарка, Синкевица, Паничарка, Лопушница и притоците им рязко се повиши. Активизираха се свлачища, има прелели дерета, наводнени са улици и приземни етажи на домове, компрометирани са мостови съоръжения и настилки, разрушени са подпорни стени, затрупани и блокирани от земна и дървесна маса са пътни участъци, в които гражданите трябва да се движат с повишено внимание.

Проливни дъждове и в Габровско, нивото на Янтра се повиши (ВИДЕО)

Свличане на пътен банкет усложни обстановка по пътя за кв. "Негенци" преди разклона за кв. "Йовчевци". Свличане на земна маса има още в района на ул. „Черни Лом", където са нанесени щети на автомобили и стопански постройки, и в района на ул. „Н. Вапцаров". Създадена е организация за обезопасяване на засегнатите участъци.

Заради пороите пропадна част от пътя Шипка-Габрово (СНИМКИ)

Поради пропадане на пътното платно по пътя Шипка - Габрово се ограничава движението на товарни автомобили през прохода Шипка. Водачите на камиони могат да използват обходен маршрут през прохода на Републиката. Шофьорите на леки автомобили да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в участъка, като спазват стриктно изградената сигнализация и указанията на „Пътна полиция". Агенция „Пътна инфраструктура" е предприела необходимите действия за обезопасяване на отсечката и отстраняване на проблема. При необходимост пътят ще бъде затворен, а трафикът изцяло ще се пренасочи по обходни маршрути.

Аварийните екипи на Община Габрово и ОП „Благоустрояване" продължават работа по разчистване на наносни от улици, пътни участъци, дерета, ревизионни и дъждоприемни шахти.

Няма преливащи язовири, нивото на Янтра при Велико Търново пада

Действията на служителите на Пожарна безопасност и защита на населението по отстраняване на щетите от проливните дъждове продължават. Към този час в Пожарната служба са подадени над 40 сигнала за наводнени улици, запушени шахти, излезли от коритата си дерета и наводнени избени помещения на сгради.

Валежите от дъжд в община Габрово продължиха с различен интензитет в продължение на 45 часа. Сумарната стойност на падналото количество валеж е в размер на 73 л/кв.м. Под наблюдение и контрол остават всички свлачищни райони, деретата, хидротехнически съоръжения, реките на територията на община Габрово и притоците им. В язовир „Христо Смирненски" е наличен около 7 млн. куб. метра свободен обем. В района на съоръжението за последните две денонощия са паднали валежни от 137 л/кв.м.